ZDRAVÍ ZA OKNEM

By ATELIEROF - 12:43

Sezóna bylinek je za dveřmi a většina z Vás už přemýšlí, které bude letos pěstovat. Já mám jasno. Na našem okně nesmí chybět rozhodně žádná z těchto bylinek, které posunou každé jídlo o několik tříd výš a udělají z něj gurmánský zážitek. Navíc dokáží velmi prospět našemu zdraví.
Pojďme si říct, jak tyto mé oblíbenkyně využijete v kuchyni nejlépe a co všechno vlastně umí..




MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ
Je vytrvalá bylina, kterou můžeme pěstovat v bytě celoročně. V teplé místnosti s dostatkem světla, nejlépe na okně.
Využití v  kuchyni - listy meduňky se pro svou jemně citrónovou chuť hodí na přípravu čaje, nebo do salátů.
Léčebné účinky- uklidňuje nervovou soustavu, tiší migrény, Dobře působí při melancholii, poruchách spánku, zhoršené paměti a srovnává nepravidelný tep.


MÁTA PEPRNÁ
Mátě postačí k životu světlo, teplo a stálá vlhkost v květináči.
Využití v kuchyni - hodí se k masu, do marinád i salátů. Skvěle ozdobí Vaše dezerty. Já z ní ale uplně nejvíce miluji čaj a mojito.
Léčebné účinky - pomáhá při uvolnění křečí,  prospívá hlavně při žaludečních a střevních potížích.


BAZALKA OBECNÁ
Potřebuje dostatek světla a tepla. Také pravidelnou a častou zálivku, ale pozor, aby jste nepokropili listy. To jim nesvědčí.
Využití v kuchyni - Čerstvými listy skvěle dochutíte saláty, těstoviny, ale i rajčatovou polévku, omáčku a skvěle chutná k rybám. Já ji třeba úplně nejvíc miluji na rajčatech s mozzarellou.
Léčebné účinky - Podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení, zároveň působí kladně na dýchací cesty a usnadňujě odkašlávání. Také zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu..

TYMIÁN OBECNÝ
Není třeba ho mnoho zalévat. daří se mu spíše v suché půdě. Asi proto se mu u nás doma tak líbí. ;)
Využití v kuchyni - trocha nasekaného tymiánu se hodí třeba do bramborové kaše, paštik a výborný je do nádivky třeba ke kuřeti. Já přidávám i do svíčkové omáčky.
Léčebné účinky - působí dezinfekčně proti průjmům a nadýmání, celkové zlepšuje trávení. Pomáhá při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh.


ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ
Miluje slunce a teplo. Dostatek slunce přispívá jeho výrazné vůni a chuti.Důležitý je dostatek světla, bez kterého by nevykvetl. Ve starověku  mu byla přisuzována kouzelná moc a byl považován za symbol lásky a věrného manželství. V některých zemích je spojen  s láskou i dnes a to v podobě svatební kytice. Je to silné a aromatické koření. nutno s ním zacházet opatrně a nezapomínat, že není vhodný pro děti do pěti let a těhotné a kojící matky!!!
Využití v kuchyni -  Výborný je ke všem druhům masa, chybu neuděláte ani když s ním ochutíte různé grilovací marinády nebo těstíčka na obalování. Já ho využívám i na ochucení octů a olejů, třeba při nakládání zeleniny nebo třeba hermelínů.
Léčebné účinky - podporuje trávení, posiluje imunitní systém, příznivě působí při potížích s játry, ledvinami a močovými cestami, pročišťuje organismus.




                                                      Rozmarýn mi letos krásně vykvetl..
   
             

                     Ostatní fota jsou z loňska.. Bylinky jsou ještě příliš malinké a nestihla jsem je nafotit..







  • Share:

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Super článek, taky máme doma bylinky v květináčcích za oknem.
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Káťo. Jsem ráda, že se článek líbí. Bylinky miluji, nejen v květináčích.

      Vymazat