RÝŽE POD PEŘINOU

By ATELIEROF - 5:35

    Při listování starým babiččiným sešitem s recepty, jsem náhodou narazila na tento. Nejdříve mě zarazilo, proč si zapsala postup u něčeho dnes tak málo významného. Ale pak se mi v hlavě spustila lavina vzpomínek, které se nořily jak z hluboké studny a nešly zastavit.
    Asi už jen málokdo vaří rýži tak, jak vařívaly naše babičky. Přiznám se, že ani já ne. Ale vlastně proč ne? Vždyť do dneška vzpomínám na modrý kastrůlek zabalený do utěrky a schovaný pod naducanou péřovou peřinou v sednici, jak říkala babička místnosti, která byla hned vedle kuchyně, ve které byla televize, posezení, ale také tam děda spával. Na to se pak vzpomíná celý život a ne na rychlovarné umělohmotné sáčky, ve kterých je rýže nevalné kvality a o čistotě ani raději nemluvím.
   To musím napravit. A tak hned, jak budu vařit rýži, vyzkouším tento starý a osvědčený babiččin způsob zakomponovat do současných podmínek. Jiná rýže, jiný kastrůlek a žádná peřina. No, když rýži zastelu do našich syntetických peřin, co máme, možná to také půjde.. :D

Babiččin recept na přílohovou rýži:

Na tuku zpěníme dorůžova drobně nakrájenou cibulku a přidáme propláchnutou rýži. Krátce spolu s cibulkou orestujeme a až rýže "zbělá", zalijeme vařící vodou. V tuto chvíli osolíme, promícháme a vaříme pod pokličkou asi 10 minut. BĚHEM VAŘENÍ UŽ NEMÍCHÁME! Po deseti minutách vezmeme hrnec tak jak je a zabalíme ho do čisté utěrky a šupneme do peřin (tu rýži :D)Pod peřinou ji necháme alespoň 30 minut. rýže v hrnci dojde a pak je krásně sypká a voní po cibulce.
PROPLACHOVAT ČI NEPROPLACHOVAT?
 Pokud vaříme rýži jako přílohu k pokrmům, tak proplachujeme ve studené vodě tak dlouho, až poteče čirá voda. rýže pak bude krásně sypká.
 Pokud děláme rizoto, rýži neproplachujeme, aby v rýži zůstal škrob a byla taková mokrá - kašovitá.













 A co Vy? Vaříte někdo rýži po staru?

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů