Na Velikonoce nesmí mazanec chybět v žádné domácnosti. Zkuste si ho letos upéct sami. Recept na mazanec, který se vždy povede mám od své kolegyňky a je na dva velké bochánky.
Budete potřebovat:
1kg pol. mouky
20 dkg tuku (nejlépe tři druhy)
18 dkg cukru krupice
1 vejce
1 kvasnice ( já použila sušené)
1/2 l mléka
špetka soli
sekané mandle
rozinky
Těsto si připravuji v domácí pekárně a pak peču v troubě. Pokud nemáte pekárnu, musíte zadělat
klasickým způsobem. Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíte kvásek, který necháte v teple kynout.
Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, smícháte v míse nasucho. Potom přidáte vejce, zbylé mléko, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujete na hladké těsto.
Necháte v teple kynout asi
45 minut.
Rozdělíte na dva díly, vytvarujete bochánky, přendáte na plech vyložený
pečícím papírem, přikryjete utěrkou a necháte ještě 15 minut kynout.
Potom potřete oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami
rozstřihnete těsto do tvaru křížku. Posypete plátky mandlí a vložíte do
předehřáté trouby.
Pečete na 150 °C asi 40 - 50 minut.
0 komentářů