MAZANEC

By ATELIEROF - 15:03

Na Velikonoce nesmí mazanec chybět v žádné domácnosti. Zkuste si ho letos upéct sami. Recept na mazanec, který se vždy povede mám od své kolegyňky a je na dva velké bochánky. 



Budete potřebovat: 
1kg pol. mouky
20 dkg tuku (nejlépe tři druhy)
18 dkg cukru krupice
1 vejce
1 kvasnice ( já použila sušené)
1/2 l mléka
špetka soli
sekané mandle
rozinky 
 
Těsto si připravuji v domácí pekárně a pak peču v troubě. Pokud nemáte pekárnu, musíte zadělat
 klasickým způsobem. Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíte kvásek, který necháte v teple kynout. 
Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, smícháte v míse nasucho. Potom přidáte vejce, zbylé mléko, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujete na hladké těsto. Necháte v teple kynout asi
 45 minut. 
 Rozdělíte na dva díly, vytvarujete bochánky, přendáte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjete utěrkou a necháte ještě 15 minut kynout. 
 Potom potřete oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihnete těsto do tvaru křížku. Posypete plátky mandlí a vložíte do předehřáté trouby. 
 Pečete na 150 °C  asi 40 - 50 minut.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentářů